Home

ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΤΗΝ «ΠΡΩΤΗ ΣΤΡΑΒΗ ΣΤΗ ΒΑΡΔΙΑ ΤΟΥ

Οι τρεις επιλογές που είχε όταν βρέθηκε μπροστά στη μεγαλύτερη έως τώρα εσωτερική κρίση που αντιμετώπισε η διοίκησή του και αυτή που ακολούθησε

Ο δυσκολότερος αντίπαλος για έναν πολιτικό, και δη για κάποιον ο οποίος ασκεί διοίκηση, δεν είναι η όποια αντιπολίτευση· είναι η ίδια η πραγματικότητα και κυρίως εκείνη η οποία προκύπτει αιφνιδίως.

Ο Δρόσος Τσαβλής δεν είναι πολιτικός κι αυτό απεδείχθη στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε, μαζί και με τους υπόλοιπους συναδέλφους του και τους υπαλλήλους του ΕΟΔΥ, μια χούφτα περισσευούμενα εμβόλια. Εάν σκεφτόταν ως πολιτικός θα είχε δύο επιλογές: την εύκολη, να αφήσει τα εμβόλια αναξιοποίητα, να καταστραφούν, οπότε κανείς δεν θα του χρέωνε το παραμικρό, και τη δυσκολότερη, δηλαδή να φροντίσει, έστω και υπό ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, να διατεθούν σε ανθρώπους οι οποίοι είχαν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν θα ενεργούσε όπως ενήργησε, καλώντας στενά συγγενικά του πρόσωπα, να εμβολιαστούν.

Όμως ούτε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι πολιτικός. Τώρα προσπαθεί να γίνει. Το πρωί της Παρασκευής βρέθηκε αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη έως τώρα εσωτερική κρίση που αντιμετώπισε η διοίκησή του. Ήταν η πρώτη στραβή στη βάρδια του. Οι επιλογές του δεν ήταν πολλές· είτε θα ζητούσε τις παραιτήσεις του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και της αντιδημάρχου Δήμητρας Ακριτίδου που ενεπλάκησαν στην υπόθεση των εκτός λίστας εμβολιασμών είτε θα τους διατηρούσε στη θέση τους, περιμένοντας να διαλευκανθεί η υπόθεση η οποία ερευνάται ήδη από την Εισαγγελία και από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Η δεύτερη επιλογή είχε αρκετό ρίσκο, αλλά πρωτίστως, συνεπαγόταν μεγαλύτερο πολιτικό κόστος. Η υπόθεση θα παρέμενε για καιρό στην επικαιρότητα, η αντιπολίτευση θα ζητούσε καθημερινά τις παραιτήσεις τους και τα σκάγια θα έπαιρναν και τον ίδιο, στο πρόσωπο του οποίου θα προβαλλόταν η τελική αντικειμενική ευθύνη. Υπό αυτή την έννοια, θα έλεγε κανείς ότι η απόφαση του Ζέρβα να αποπέμψει τους δύο συνεργάτες του, μετά την άρνησή τους να παραιτηθούν, ήταν μάλλον αυτονόητη.

Μια τρίτη επιλογή, θα μπορούσε να είναι η διαφορετική μεταχείριση των δύο συνεργατών του. Διότι, πράγματι, άλλη περίπτωση είναι αυτή του Τσαβλή, άλλη της Ακριτίδου. Ο μεν πρώτος φέρεται να λειτούργησε υπό την επήρεια της… επιστημονικής του αφέλειας, η δεύτερη όμως συμπεριφέρθηκε με απόλυτη υστεροβουλία. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Ζέρβας θα μπορούσε να αποπέμψει την αντιδήμαρχο, εκπέμποντας έτσι το καθαρό μήνυμα της μηδενικής ανοχής απέναντι σε ιδιοτελείς πρακτικές, διατηρώντας όμως στη θέση του τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, αναστέλλοντας προσωρινά τα καθήκοντά του, έως ότου αποφανθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Όμως, μια τόσο σύνθετη διαχείριση απαιτεί μακρά πολιτική πείρα και ο δήμαρχος μόλις τώρα κολλά τα πρώτα του ένσημα, σε θέση υψηλής πολιτικής ευθύνης.

Εκείνο, πάντως, που σίγουρα θα μπορούσε να αποφύγει ο Ζέρβας, ειδικότερα στην περίπτωση του Τσαβλή, είναι ο υπερβάλλον κυνισμός με τον οποίο έντυσε την απόφασή του περί αποπομπής. Θα μπορούσε δηλαδή να λείπει από την ανακοίνωση του δήμου η φράση “λόγοι ηθικής τάξης δεν επιτρέπουν την παραμονή τους στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης”. Διότι με αυτήν την υπογράμμιση έχεις κατ’ ουσία εκδώσει την ετυμηγορία σου, αδιαφορώντας για το τι θα προκύψει από την υπό εξέλιξη διερεύνηση της υπόθεσης. Εν ολίγοις, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δημοσιοποιήσεις ένα πολιτικό διαζύγιο, κι αυτός δεν ήταν ο επιτυχέστερος.

Μετά τα τελευταία γεγονότα ο δήμαρχος καλείται τώρα να διοικήσει υπό ακόμη δυσκολότερες συνθήκες. Η έτσι κι αλλιώς οριακή και αλά καρτ πλειοψηφία του στο δημοτικό συμβούλιο καθίσταται πιο ανασφαλής. Επιπλέον, η ομάδα του δεν διαθέτει πάγκο κι αυτό θα φανεί τις προσεχείς ημέρες όταν θα κληθεί να αναπληρώσει τα κενά που προέκυψαν στη διοίκηση του δήμου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ίδιος θα υποχρεωθεί ενδεχομένως να αναθεωρήσει πολλά από τα σχέδιά του, κυρίως αυτά που αφορούν την ανανέωση των προσώπων που κατέχουν θέσεις ευθύνης. Για να το πούμε διαφορετικά, ο Ζέρβας δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να δημιουργήσει νέους εχθρούς, πόσω μάλλον όταν δεν φαίνονται και πολλοί φίλοι στον ορίζοντα.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/k-zervas-giati-antedrase-m-afton-ton-tropo-stin-proti-stravi-sti-vardia-tou

You might be interested in …