Home

Τα κροκοδείλια δάκρυα, οι ημέτεροι της διοίκησης και οι αυθαιρεσίες σε τουρισμό- καθαριότητα

Η παρέμβαση του Δρόσου Τσαβλή, ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου, υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Δρόσος Τσαβλής, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του χθες στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε αρχικά στην πρόσφατη απώλεια της δημοτικής συμβούλου Δήμητρας Ακριτίδου («πολυσχιδής προσωπικότητα, λάτρης του μέτρου και θιασώτης του δικαίου», όπως χαρακτηριστικά είπε), στιγματίζοντας την συμπεριφορά του δημάρχου απέναντί της, ο οποίος τώρα χύνει κροκοδείλια δάκρυα, αλλά το 2021 την απομάκρυνε από τη διοίκηση κατηγορώντας την άδικα για ανηθικότητα, παρά το γεγονός ότι πάλευε τότε με τον καρκίνο. 

Ο κ. Τσαβλής, κατήγγειλε τη μετατροπή της Αναπτυξιακής από εργαλείο ανάπτυξης σε μαγαζάκι εξυπηρέτησης ημετέρων της  αντιδημάρχου και του δήμαρχου, με νόμιμες αλλά ηθικά καταδικαστέες φωτογραφικές προσλήψεις, αναφερόμενος σε 13 περιπτώσεις για τις οποίες ζήτησε διευκρινίσεις.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης καταδεικνύει την ανικανότητα της διοίκησης να προσελκύσει ποιοτικό τουρισμό στην πόλη, η οποία παρουσιάζει μια βρόμικη εικόνα λόγω των σκουπιδιών, ωστόσο η αντιδημαρχία καθαριότητας αυθαίρετα και παράτυπα κλείνει τα γραφεία καθαριότητας της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, δημιουργεί «εκτελώντες χρέη επόπτη» ενώ υπάρχουν ήδη επόπτες και ενώ  η «ομάδα ευταξίας» αναζητείται.

Ακολουθεί η παρέμβαση του Δρόσου Τσαβλή στη χτεσινή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης:

Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένεια της συναδέλφου Δήμητρας Ακριτίδου για την οδυνηρή απώλειά τους. Μαζί τους θρηνεί και η τοπική αυτοδιοίκηση, η εκπαίδευση και η ακαδημαϊκή κοινότητα, γιατί η Δήμητρα ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα, με μεγάλη προσφορά στην πόλη της και τη χώρα της.  Ήταν λάτρης του μέτρου και θιασώτης του δικαίου. Ήταν νομοταγής και αυστηρή με τον εαυτό της. Ήταν, με μία λέξη, μια ΑΞΙΑ γυναίκα. Τη θλίψη μου για το φευγιό της διασκέδασαν, τόσο στην κηδεία της, όσο και εδώ απόψε το λόγια του δημάρχου. Είμαι βέβαιος πως αν τον άκουγε κι εκείνη θα ξεκαρδιζόταν με εκείνο το χαρακτηριστικό δικό της τρόπο. Ο δήμαρχος που την πέταξε από τη διοίκηση το 2021 ως ανήθικη με δελτίο Τύπου και βαρύγδουπη δήλωση, που την ταπείνωσε στο πανελλήνιο και την ντρόπιασε στην τοπική κοινωνία, χωρίς αποδείξεις, απόψε εδώ έχυσε τα πιο πικρά κροκοδείλια δάκρυα που έχω δει. Μίλησε για τη στενή, καλή του συνεργάτιδα λες και ξεχάστηκαν αυτά που είπε. Ένας άνθρωπος που δούλεψε σκληρά για να γίνει αυτό που ήταν εξευτελίστηκε στη στιγμή και χωρίς δεύτερη σκέψη από κάποιον που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του. Ούτε και ως δήμαρχος φυσικά το έκανε, με βάση την κοινή γνώμη και τις δημοσκοπήσεις. Παίζει, λοιπόν, δυνατά για ΟΣΚΑΡ του χρόνου. Χτύπησε ανελέητα έναν καρκινοπαθή άνθρωπο, που μόλις είχε συνέλθει από το μεγάλο χειρουργείο του και προσπαθούσε να βρει την ισορροπία του και να δεχτεί την αρρώστιά του. Την κατηγόρησε για «ηθικό έλλειμμα» χωρίς να νοιαστεί για την επίπτωση αυτού που κάνει στην εύθραυστη υγεία της, η οποία επιδεινώθηκε ραγδαία το επόμενο διάστημα, όπως συμβαίνει φυσικά πολύ συχνά μετά από τέτοιο stress σε αυτούς τους ασθενείς. Έτσι ξέρει κι έτσι κάνει αυτός ο δήμαρχος. Αν δεν συμφωνείς με αυτό που θέλει να κάνει σου πετάει λάσπη κι εξαφανίζεται. Μέχρι φυσικά να τον στείλει κάποιος στον εισαγγελέα για να μάθει ότι δεν του ανήκουν οι ζωές των άλλων, αλλά μόνο η δική του και γι’ αυτό τον συμβουλεύω αν δεν μπορεί να την κάνει όπως θέλει, ας προσπαθήσει τουλάχιστον όσο μπορεί να μην την εξευτελίζει. Η «συγγνώμη» δηλώνει αρετή, σοφία και φιλότιμο Δήμαρχε, αλλά όλα αυτά σας είναι άγνωστες λέξεις. Τα υπόλοιπα μετά τις εκλογές με στοιχεία.

Κύριε Πρόεδρε,

αφού μιλάμε για ηθική σήμερα, ας θυμηθούμε το προηγούμενο συμβούλιο που η κ. Αντιδήμαρχος Πολιτισμού μας έκανε μάθημα ηθικής και ανέγνωσε και ρητά του Ηράκλειτου. Σας έδωσε κα. Καραγιάννη ο νόμος τη δυνατότητα να κάνετε την Αναπτυξιακή ένα εργαλείο ανάπτυξης κι εσείς τον μετατρέψατε σε μαγαζάκι εξυπηρέτησης ανθρώπων δικών σας και του Δημάρχου, οι οποίοι επιλέγονται με φωτογραφικά κριτήρια, που πληρούν τη νομιμότητα αλλά είναι στην ουσία ηθικά καταδικαστέα. Έχω εδώ 13 μόνο από τις συμβάσεις που κάνατε και θα ήθελα να μου πείτε πού προκηρύχθηκαν και για πόσο χρόνο διήρκεσε η προκήρυξη. Γυρίστε λοιπόν από την άλλη μεριά το βιβλίο του Ηράκλειτου, γιατί το διαβάζετε ανάποδα, και μάθετε σωστά αυτά που προσπαθείτε να μας διδάξετε. Όταν τελειώσετε ασχοληθείτε και με τον έρμο τον Τουρισμό στην πράξη. Πρέπει να κατανοήσετε κι εσείς και ο Δήμαρχος, ότι τουρισμό πρέπει να φέρετε στην πόλη και όχι να είστε εσείς τουρίστες. Προχθές πάλι από την ένωση ξενοδόχων στο Ηλέκτρα Παλάς τ’ ακούσατε για τα καλά. Αλλά μυαλό δεν βάζετε. Ξεπεζέψτε κα. Αντιδήμαρχε. Ακούστε την κραυγή αγωνίας των επαγγελματιών του τουρισμού και μην σφετερίζεστε την κρουαζιέρα ή άλλα επιτεύγματα του Οργανισμού Τουρισμού της Περιφέρειας για να κρύψετε την ανεπάρκεια και την ανικανότητά σας ως διοίκηση να προσελκύσετε ποιοτικό τουρισμό στην πόλη μας.

Κύριε Πρόεδρε,

Το θέμα του τουρισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την καθαριότητα στην πόλη αυτή. Τουρίστας που έρχεται και βλέπει τα χάλια μας δεν ξαναπατάει το πόδι του. Θα ήθελα με πολύ καλή διάθεση να ρωτήσω τον φίλο Αντιδήμαρχο καθαριότητας για ποιό ακριβώς λόγο και με ποιό σκεπτικό, την ώρα που είναι γενικώς παραδεκτό ότι η πόλη παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα από ποτέ με σκουπίδια παντού, η διοίκηση αποφασίζει να κλείσει αυθαίρετα τα γραφεία καθαριότητας στην 4η, 5η κοινότητα και στην Τριανδρία, δηλαδή του ανατολικού τομέα, και να συγκεντρώσει όλο το διοικητικό προσωπικό στο ΣΜΑ; Και λέω αυθαίρετα διότι απαγορεύεται από τον οργανισμό εσωτερικής λειτουργίας αυτό που κάνατε. Χρειαζόταν, όπως ξέρετε καλά, τροποποίηση του οργανισμού, άρα έγκριση του Δημοτικού συμβουλίου. Έλα, όμως που και ο νόμος απαγορεύει οποιαδήποτε αλλαγή στον οργανισμό προεκλογικά. Σε όλα δηλαδή είστε παράτυποι. Επιπλέον συγκεντρώσατε τόσους υπαλλήλους σε ένα στενό περιβάλλον και δεν ξέρουμε καν αν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Εγκρίθηκε αυτό από τον τεχνικό ασφαλείας του Δήμου; Στην Τήλου και στη Βούλγαρη συγκεντρώσατε όλους τους δυνατούς εργάτες για να δοθεί έμφαση στην περισυλλογή των κάδων αδιαφορώντας για τα άλλες υπηρεσίες της καθαριότητας. Επίσης διαπιστώνω ότι γίνονται επόπτες, απλοί εργάτες ως «εκτελώντες χρέη» επόπτη, ενώ νομίζω πως υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι επόπτες συν το γεγονός ότι ξεκινήσατε ή είπατε ότι θα ξεκινήσετε αξιολόγηση για επόπτες. Που είναι η ομάδα ευταξίας; Κάτι δεν γίνεται σωστά. Κάτι μυρίζει στην καθαριότητα. Μήπως έτσι όπως τα συγκεντρώνετε σε συγκεκριμένα σημεία όλα τώρα, έχετε στην άκρη του μυαλού σας την ιδιωτικοποίηση; Δεν είναι κακό να μας πείτε τα σχέδιά σας. Εκλογές έρχονται και θα πρέπει να πείτε κάποια στιγμή τι υπόσχεστε στους δημότες. Όχι ότι θα σας πιστέψουν βέβαια, αλλά λέμε τώρα..

Ευχαριστώ κ . Πρόεδρε»

You might be interested in …